Wat we doen

Op de akker telen de boeren en thuis eten de oogsters.

24799230 1448029318649957 4785424342562157543 o

Telen

We telen biologisch en ecologisch.

Biologisch telen begint bij de bodem. We verrijken die seizoen na seizoen door compost en groenbemesting. We vermijden de grond dicht te drukken met zware tractoren en machines. Er zijn smalle percelen aangelegd op maat van een lichte tractor die altijd dezelfde paden volgt.

Natuurlijk zonder kunstmest, en zelfs zonder gewasbescherming. Ook niet de middelen die wel toegestaan zijn in de biologische teelt. Zelfs geen branders om het onkruid te onderdrukken. We proberen met de natuur samen te werken, en er niet tegen te strijden.

Teeltwisseling zorgt ervoor dat de percelen niet moe worden en dat ze compost krijgen volgens de behoefte van het gewas dat aan de beurt is.

Dat alles garandeert een rijk bodemleven dat op zijn beurt sterke planten oplevert. Wat randschade (‘collateral damage’) nemen we erbij, van muizen vooral. Een raap met een hoek af, smaakt even lekker. Ook reeën komen langs. Ze denken dat de tafel voor hen is gedekt. We leiden ze af door een tafelkleed bovenop de planten te leggen.

De Wakkere Akker is bio gecertificeerd en wordt gecontroleerd door CERTYSIS (www.certysis.eu).

Ecologisch telen betekent rekening houden met de biotoop. We hebben die niet helemaal in de hand. In de onmiddellijke omgeving zijn er gunstige elementen aanwezig zoals bosjes, weides, poelen, beken en de vaart. Maar ook minder gunstige zoals gangbaar bewerkte landbouwpercelen. Gelukkig is het terrein waarover we beschikken groot genoeg voor de vorming van een eigen micro-natuurreservaat. Op onze weide stimuleren we de groei en bloei van wilde bloemen, zeldzame grassen en kruiden. Takkenwallen zorgen voor schuilplaats voor kruipers. Een houtwal met 700 streekeigen struiken en bomen vormt een corridor, en is ook een scherm tegen wind en sproeistoffen van naburige velden. Er zijn nestkasten voor valken en steenuilen, en in de schuur woont een kerkuil.

Imker Jo Herroelen heeft bijenkasten staan. De boeren zorgen dat er op het veld altijd wel ergens wat in bloei staat. Als de oogst goed is kan je een potje van de opvallend kruidige honing kopen.

Ook het leven in de bodem krijgt aandacht en voeding: een gevarieerde en natuurlijke bemesting (compost, stalmest en groenbemesters), aangevuld met gesteentemelen.

Dat alles zorgt voor diversiteit en dus evenwicht.

Eten

Wat eten we vandaag?

Je gaat naar de winkel en je koopt er wat je nodig hebt voor je menu.

Je zou dat ook kunnen doen als je lid bent van een zelfoogst-boerderij. Ik wil vandaag pompoensoep maken met knolselder, marjolein en peterselie. Ik trek naar De Wakkere Akker en ik verzamel de ingrediënten … als ze er zijn tenminste. Want hier ligt niet alles in elk seizoen in de rekken, ingevoerd van Joost-weet-waar. Ook niet voorgewassen, gewogen, gekookt en verpakt.

Stilaan leer je de volgorde van menu-kopen om te keren. Je komt naar het veld. Je ziet wat er staat en wat er al is geoogst en in bakken ligt. Je bent niet bang je schoenen vuil te maken (er staan laarzen in de schuur) en ook niet je handen vuil te maken. Je laat je inspireren door prei en peterselie, koriander en salie, wortelen en bataten, pruimen en aalbessen. Je ‘menu’ komt vanzelf.